Cena zlata je najnižšia takmer za tri roky

27.06.2013 Celý región

Londýn 26. júna (TASR) - Cena zlata pokračuje v poklese a je najnižšia takmer za tri roky. Očakávanie ukončenia programu nákupu dlhopisov zo strany americkej centrálnej banky (Fed) dostali zlato pod veľký tlak, informovala agentúra DPA.

Dnes o 11.01 SELČ bola spotová cena zlata na úrovni 1233,01 USD (938,79 eura). To je o 3,49 % menej ako v utorok (25. 6.) na konci obchodovania. Augustový kontrakt na zlato na burze COMEX dnes oslabil o 3,38 % na 1232 USD. Podľa údajov agentúry Bloomberg sa cena zlata v prebiehajúcom kvartáli prepadla o 22 %, čo je najprudšie oslabenie v priebehu nejakého štvrťroka od roku 1920.

Dôvodom aktuálneho poklesu ceny zlata sú prekvapivo pozitívne makroekonomické údaje z USA, a s tým spojený nárast kurzu dolára. V najväčšej svetovej ekonomike pokračuje oživovanie realitného trhu, dôvera amerických spotrebiteľov je najvyššia za vyše 5 rokov a americké firmy opäť vo veľkom investujú.

Fed minulý týždeň oznámil, že v prípade pokračujúceho pozitívneho vývoja ekonomiky začne s obmedzovaním programu výkupu dlhopisov ešte v tomto roku. To spôsobilo výrazné kolísanie na finančných trhoch, čo malo negatívny vplyv na cenu zlata.
 

Vyberte región